چالش دوز دوم واكسن كرونا در ايران

۱۴ بازديد ۰ نظر

پس از مراجعه گسترده سالمندان به مراكز واكسيناسيون براي تزريق دُز دوم واكسن كرونا، وزارت بهداشت طي اطلاعيه‌اي  از سالمندان خواست تا منتظر پيامك مرحله دوم بمانند. اطلاعيه‌اي كه نگراني‌ها درباره تهيه و تزريق دُز دوم واكسن از سوي وزارت بهداشت را جدي‌تر كرد.

چرا دُز دوم واكسن كرونا به ايران نرسيد؟

فراديد| سالمندان بالاي ۸۰ سال كه واكسيناسيون آن‌ها از ماه گذشته آغاز شده است، حالا مي‌گويند كه براي تزريق دوز دوم واكسن كرونا به مراكز بهداشت مراجعه كرده اند، اما دوز دومي در كار نبوده است. در اين ميان برخي رسانه‌ها هم گفته‌اند كه وزارت بهداشت براي تهيه دوز دوم واكسن كرونا با چالش مواجه شده است. اما وزارت بهداشت مي‌گويد كه روند واكسيناسيون متوقف نشده است و به زودي تزريق دوز دوم واكسن سالمندان آغاز مي‌شود.

به گزارش فراديد؛ چهل روز قبل بود كه وزارت بهداشت تزريق واكسن به سالمندان را شروع كرد، اما در ميانه راه، روند واكسيناسيون با چالش مواجه شد. براساس برنامه‌ريزي اين وزارتخانه قرار بود كه فاز دوم واكسيناسيون كرونا براي سالمندان در خرداد ماه به پايان برسد. اما حالا با ايجاد ابهام در تهيه دوز دوم واكسن سرنوشت تكميل واكسيناسيون فاز دوم مشخص نيست.

مقالات بيشتر: بهترين مركز سالمندان تهران 

البته علاوه بر سالمندان و برخي رسانه‌ها، دبير كميته علمي كشوري كوويد ۱۹ هم چالش وزارت بهداشت براي تهيه دوز دوم واكسن كرونا را مطرح كرده است.

دكتر عاطفه عابديني، دراين رابطه مي‌گويد: «وزارت بهداشت تمام سعي خود را مي‌كند كه براي كساني كه دوز اول را دريافت كردند، دوز دوم واكسن را تهيه كرده و در دسترس قرار دهد. هرچند كه مشكلاتي وجود دارد و واقعيت اين است كه "وزارت بهداشت" در اين زمينه "مشكلاتي" دارد، اما تمام سعي‌شان اين است كه بتوانند به موقع دوز دوم را تهيه كنند.»

طبق گفته او، براي تزريق دوز دوم واكسن اسپوتنيك مي‌توان فاصله دوز اول و دوم را از ۲۱ روز تا ۹۰ روز گذاشت. در مورد آسترازنكا هم شركت سازنده واكسن ۱۲ هفته (سه ماه) را پيشنهاد كرده است كه ان‌شاءالله به موقع خواهد رسيد. درباره واكسن سينوفارم هم ان‌شاءالله به زودي دوز دوم تهيه خواهد شد.

اين در حالي است كه مينو محرز، عضو كميته علمي ستاد ملي كرونا عقيده دارد كه اگر مثلا قرار باشد دز دوم واكسني چهار هفته بعد تزريق بشود، اما اين به هر دليلي رخ ندهد، واكسيناسيون آن فرد بايد دوباره از اول شروع شود.

او مي‌گويد كه ممكن است كلا واكسيناسيون انجام شده لغو شود و از اول شروع شود، چون مثلا واكسني وجود دارد كه بايد سه ماه بعد تزريق شود و يك واكسن ديگر بايد چهار هفته بعد تزريق شود. فاصله زماني تزريق دز دوم واكسن‌ها به طور كلي فرق مي‌كنند.

پس از مراجعه گسترده سالمندان به مراكز واكسيناسيون براي تزريق دوز دوم واكسن كرونا، وزارت بهداشت طي اطلاعيه‌اي  از سالمندان خواست تا منتظر پيامك مرحله دوم بمانند. اطلاعيه‌اي كه نگراني‌ها درباره تهيه دوز دوم واكسن از سوي وزارت بهداشت را جدي‌تر كرد.

 

مركز اطلاع رسان وزارت بهداشت در اين رابطه اعلام كرد: «افرادي كه اولين واكسن كوويد ۱۹ را دريافت كرده‌اند، تا قبل از دريافت پيامك يا اطلاعيه وزارت بهداشت از مراجعه به مراكز بهداشتي و درماني خودداري كنند. تأخير چندروزه تا چند هفته و براي برخي از واكسن‌ها تا چند ماه تاثيري در اثربخشي و ايمني‌زايي واكسن نخواهد داشت.»

بلافاصله پس از اطلاعيه وزارت بهداشت، فعالان رسانه‌اي به توقف روند واكسيناسيون پرداختند و نسبت تهيه واكسن از سوي وزارت بهداشت واكنش نشان دادند.

در نهايت سخنگوي ستاد ملي كرونا در مقام پاسخگويي برآمد و گفت كه فرايند ارسال محموله سه ميليون دوزي به ايران با تاخير انجام مي‌شود.

رئيسي در اين رابطه مي‌گويد كه اوايل هفته گذشته قرار بود يك محموله واكسن شامل سه ميليون دوز از يكي از كشور‌ها به دست ما برسد و روند واكسيناسون به خوبي پيش مي‌رفت، اما چون آن محموله با تاخير مواجه خواهد شد، برنامه ما اين است كه فعلاً براي افراد ۷۰ سال به بالا هم دوز اول و هم دوز دوم واكسن انجام شود.

او نگفته كه علت اين تاخير چه بوده است، اما رسانه‌ها مدعي‌اند كه تأخير پيش آمده بر اثر مشكل انتقال پول از سوي ايران و عدم پايندي شركت‌هاي سازنده واكسن به تعهدات شان رخ داده است.

چرا دُز دوم واكسن كرونا به ايران نرسيد؟

ادامه واكسيناسيون با واكسن‌هاي ايراني؟

وزارت بهداشت طي ماه‌هاي اخير اعلام كرد كه تامين بيش از ۳۰ درصد واكسن مورد نياز كشور از شركت‌هاي خارجي انجام مي‌شود. بر اين اساس قرار بود كه از ۱۸۰ ميليون دوز واكسن مورد نياز، ۶۰ ميليون دوز از طريق شركت‌ها خارجي و ۱۲۰ ميليون از طريق واكسن‌هاي ايراني تامين شود. اما اين وعده محقق نشد و در حال حال حاضر ميزان واكسن‌هاي تزريق شده در كشور به ۴ ميليون و ۷۵۸ هزار و ۵۹ دُز رسيده است كه رقم قابل توجهي نيست.

با اين وجود تهيه واكسن خارجي با چالش جدي مواجه شده است و چشم اميد وزارت بهداشت در حال حاضر به واكسن‌هاي ايراني دوخته شده است.

چنانچه معاون وزير بهداشت از ادامه واكسيناسيون با واكسن بركت خبر داده است.

رئيسي گفته كه ظرف اين هفته از واكسن توليد داخل حدود يك ميليون دوز به دست ما خواهد رسيد و بعد از آن هم واكسيناسيون شروع خواهد شد. در تير ماه نيز حداقل سه تا پنج ميليون واكسن داخلي و در مرداد ماه بالاي ۱۰ ميليون دوز واكسن دست ما خواهد رسيد.

 علاوه بر واكسن بركت، قرار است واكسن مشترك ايران و كوبا تحت عنوان تجاري «پاستوكووَك» با توليد ماهيانه يك ميليون دوز وارد روند واكسيناسيون شود. 

طبق گفته مسئولان انستيتو پاستور ايران، ظرفيت توليد هدف‌گذاري شده ماهيانه حدود يك ميليون دوز است و برنامه‌ريزي شده است تا از ابتداي پاييز با توسعه زيرساخت‌هاي توليد، ظرفيت توليد به ۳ ميليون دوز در ماه برسد و اميدواريم اين واكسن در كنار ساير واكسن‌ها قسمتي از نياز كشور را برطرف كند.

همچنين در ادامه قرار است با پايان يافتن مراحل كارآزمايي واكسن رازي و فخرا، واكسيناسيون عمومي از طريق واكسن‌هاي داخلي انجام شود و بعيد به نظر مي‌رسد كه وزارت بهداشت براي تامين ۶۰ ميليون دُز واكسن خارجي همچنان تلاش كند و به در بسته بخورد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.