ايسنا/خراسان جنوبي كارشناس مسئول تغذيه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي ببيرجند اظهار كرد: مهمترين توصيههاي تغذيهاي براي افراد سالمند، استفاده از غذاهاي ساده و كم حجم در منوي غذايي روزانه آنان است.
سوري راغبي، امروز دوشنبه ۱۶ اسفندماه در جمع خبرنگاران با بيان اينكه دوران سالمندي به ۶۰ سال و بالاتر اطلاق مي شود گفت: تغييرات سالمندي معمولاً از سالهاي قبل آغاز ميشود؛ لذا به علت تغييراتي كه در مصرف داروها امكان دارد ايجاد شود، شرايط بيماريهاي زمينهاي كه فرد ممكن است به آن مبتلا باشد و همچنين پديده هاي بيولوژيكي كه در دوران ميانسالي و سالمندي اتفاق ميافتد، باعث ميشود كه نياز به يك رويكرد تغذيه اي مناسب براي افراد سالمند حائز اهميت باشد.
به گزارش ايسنا، وي با اظهار اينكه مهمترين توصيههاي تغذيهاي براي افراد سالمند اين است كه حتما دقت كنند ازغذاهاي ساده و كم حجم در منوي غذايي روزانه استفاده كنند، افزود: دليل اين مسئله اين است كه به دليل تغييرات فيزيولوژيكي كه در دستگاه گوارش فرد ايجاد ميشود، اين تغيير در بافت غذا هم متناسب با آن بايد ايجاد شود تا بتوانيم بهترين ميزان جذب مواد مغذي در دستگاه گوارش فرد سالمند را داشته باشيم.
مقالات بيشتر:سراي سالمندان
وي بيان كرد: با توجه به شرايط سني،حس تشنگي در افراد سالمند به مرور كاهش پيدا مي كند و در نتيجه دريافت مايعات و آب ممكن است كم شود و بدن دچار خشكي و دهيدارته شود لذا توصيه اين است كه در افراد سالمند مايعات وترجيحاً آب به ميزان روزانه بين ۶ تا ۸ ليوان براي پيشگيري از يبوست و كم آبي بدن مصرف شود.
كارشناس مسئول تغذيه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي بيرجند با بيان اينكه به دلايل شرايط فيزيولوژيكي كه در فرد سالمند ايجاد ميشود، افراد سالمند ممكن است دچار خشكي دهان شوند، اظهار كرد: بنابراين مصرف ميوه ها، آب ميوه ها، نوشيدن جرعه جرعه آب در رژيم روزانه افراد سالمند توصيه ميشود.
راغبي با اظهار اينكه با افزايش سن نياز به انرژي كاهش پيدا ميكند به همين علت نيازهاي متابوليسمي بدن به انرژي، كمتر از ساير گروه هاي سني است كه بايد مدنظر قرار گيرد تصريح كرد: اگر دريافت انرژي با مصرف موادي نظير شيرينيها، شكلاتها، چربيها بالا باشد، افراد سالمند دچار چاقي و اضافه وزن ميشوند و در نتيجه زمينه ابتلاء به بيماريهاي نظير ديابت، بيماريهاي قلبي عروقي مثل پرفشاري خون، بيشتر شايع خواهد بود.
با افزايش سن نياز به انرژي كم ميشود
وي تاكيد كرد: با افزايش سن نياز به انرژي كم ميشود و بايد غذاهاي كم حجم استفاده شود و مصرف مواد شيرين و چربيها كاهش پيدا كند و براي اينكه فرد سالمند دچار تحليل عضلاني نشود حتماً بايد پروتئين مورد نياز تامين شود و توصيه مي گردد ترجيحاً از منابع با كيفيت بيولوژيكي بالا مثل گوشتهاي كم چرب نظير مرغ، ماهي، سفيده تخم مرغ و فرآوردههاي لبني بدون چربي يا كم چربي استفاده شود.
كارشناس مسئول تغذيه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي بيرجند اظهار كرد: مصرف غلات يا حبوبات ازمنابع گياهي پروتئيني است كه اگر اين موارد با هم مصرف شود تمام اسيدهاي آمينه ضروري براي سالمند تامين خواهد شد.
راغبي با تاكيد بر اينكه مصرف چربي ها در رژيم غذايي سالمند بايد محدود شود، بيان كرد: دريافت چربي نبايد بيشتر از ۳۰ درصد كل انرژي دريافتي بدن در روز باشد و نوع چربيها در سالمند خيلي حائز اهميت است؛ مصرف چربي هاي جامد نظير كره به دليل داشتن نوع اسيدهاي چرب اشباع بايد بسيار محدود باشد و بيشتر سعي كنند از روغن زيتون، كانولا، آفتابگردان استفاده كنند.
اين كارشناس تغذيه پرتقال، جوانه گندم و اسفناج را بهترين منابع اسيد فوليك اعلام كرد و ادامه داد: مصرف غذاهاي سرخ كردني در رژيم غذايي سالمندان بايد محدود تر شود به دليل اينكه با افزايش سن مقدار توده چربي بدن سالمندان افزايش پيدا ميكند و در نتيجه احتمال چاقي و خطر ابتلاء به بيماريهاي زمينهاي يا بيماريهاي مزمن را افزايش ميدهد.
مصرف پروتئينها براي پيشگيري از تحليل عضلات
راغبي مقدار مصرف كلسترول در افراد سالمند را كمتر از ۳۰۰ ميلي گرم در روز اعلام كرد و گفت: مصرف لبنيات در سالمندان به دليل اينكه بهترين منبع تامين پروتئين و كلسيم رژيم غذايي يك فرد سالمند مي باشد حائز اهميت است بنابراين دو تا سه ليوان لبنيات كم چرب يا بدون چربي توصيه مي شود كه ميتواند معادل يك ليوان شير يا يك ليوان ماست باشد.
وي با بيان اينكه مصرف پروتئينها براي پيشگيري از تحليل عضلات حائز اهميت است، افزود: پروتئين رژيم غذايي باعث افزايش سيستم ايمني و كاهش عفونت ها در افراد سالمند خواهد شد.
كارشناس تغذيه دانشگاه علوم پزشكي بيرجند با توصيه به مصرف ميوهها در حد ۲ تا ۴ عدد و سبزيجات بين ۳ تا ۵ واحد، گفت: افراد سالمند بهتر است براي تحريك اشتها، قبل از غذا خوردن ۳۰ دقيقه پياده روي آرام داشته باشند.
راغبي مصرف مكملهاي ويتامين د و كلسيم را براي پيشگيري از پوكي استخوان مفيد دانست و گفت: به دليل تغييراتي كه در سيستم دستگاه گوارشي و ترشحات آن ايجاد ميشود ممكن است افراد سالمند دچار كمبود ويتامينB۱۲ يا اسيد فوليك شوند لذا در صورت نياز بايد از اين مكملها در رژيم غذايي استفاده كنند.
مقالات بيشتر:تشريفات ترحيم تهران